Kurczak z orzechami nerkowca

Kurczak z orzechami nerkowca
Oceń przepis:
15 ocen Średnia ocena: 3.60

Przygotował:

Piotr Przykaza

Seria kulinarna:
Jak Piotr przykazał (odc.9)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia tajska

Składniki:

  • 200 g piersi lub podudzie kurczaka (najlepiej pół na pół)
  • garść orzechów nerkowca
  • sos słodkie chilli
  • sos rybny
  • ½ cytryny lub limonki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka cukru
  • garść kiełków sojowych
  • 500 g ryżu jaśminowego
  • szczypiorek do dekoracji
  • olej orzechowy

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Pokroić mięso z kurczaka w paski i obsmażyć na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju orzechowego (może być zwykły), po 2 minutach dołożyć garść orzechów nerkowca. Po kolejnych 2 minutach dołożyć sos słodkie chilli, odrobinę sosu rybnego i sok z połowy cytryny lub limonki, ząbek czosnku w plastrach i ewentualnie płaską łyżeczkę cukru. Smażyć 3 minuty. Na samym końcu dodać kiełki sojowe. Podawać z ryżem jaśminowym. Dekorować drobno posiekanym szczypiorkiem.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA