Jaglane pulpety z sosem cytrynowo-koperkowym

Pulpety jaglane z sosem cytrynowo-koperkowym
Oceń przepis:
125 ocen Średnia ocena: 3.30

Przygotował:

Tomasz Jakubiak

Seria kulinarna:
Jakubiak - z miłości do lokalności (odc. 3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie

Składniki:

Sos cytrynowo-koperkowy:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Kaszę przepłucz wrzątkiem i odstaw.
Na oliwie podsmaż bardzo drobno posiekanego selera, szalotkę, suszone pomidory i kawałki pomidora malinowego. Warzywa lekko podduś.
Następnie dodaj kaszę, chwilę przesmaż i zalej bulionem.
Kaszę rozgotuj. Na koniec dodaj drobno posiekane liście selera naciowego. Dopraw solą i pieprzem. Kaszę zostaw pod przykrywką do wystygnięcia.
Z przestudzonej kaszy uformuj małe pulpeciki. Obtocz je w mące i obsmaż na maśle.
Przygotuj sos. Do mąki, która pozostała ci ze smażenia pulpetów, wlej bulion.
Dodaj posiekanego pomidora i wlej śmietanę. Sos dopraw solą, pieprzem, sokiem z cytryny i gotuj do momentu, aż zgęstnieje. Na koniec dodaj posiekany koperek.
Pulpeciki z kaszy jaglanej podawaj z sosem. Smacznego!

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA