Barszcz biały według Jakubiaka na maślance z pieczonym czosnkiem, młodymi ziemniakami i jajkiem sadzonym

Barszcz biały według Jakubiaka
Oceń przepis:
119 ocen Średnia ocena: 3.40
Seria kulinarna:
Jakubiak w sezonie: Wielkanoc (Wielkanoc)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Zupy, Potrawy wielkanocne, Barszcz
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

Składniki na żur:

Składniki na jajka sadzone i ziemniaki:

  • 1 kg ubitych ziemniaków z masłem
  • 6 jajkek zielononóżek
  • 2 łyżki masła

Domowy zakwas:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Do słoika lub kamiennego naczynia wsyp mąkę i zalej ją ciepłą wodą. Dodaj pozostałe składniki, wymieszaj i przykryj ściereczką. Odstaw w ciepłe miejsce na 3-4 dni. Czas na żurek: Czosnek zawiń w folię aluminiową i wsadź do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Piecz 15 – 20 minut. Włoszczyznę obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Przesmaż w suchym garnku aż zacznie się przypalać. Wrzuć żebra, kiełbasę, boczek, listek laurowy, ziele i suszone grzyby. Całość zalej wodą. Dodaj upieczony czosnek. Po około 20 minutach od zagotowania wyjmij kiełbasę i pokrój ją w talarki. Resztę wywaru gotuj na małym ogniu jeszcze około 1,5 godziny. Gdy bulion będzie gotowy odcedź go i dopraw solą i pieprzem. Boczek, żebra posiekaj w kostkę lub porwij na małe kawałki. Do zimnego zakwasu, dodaj maślankę, kawałek razowego chleba, kiełbasę, boczek, żebra, warzywa i wywar. Dopraw solą i pieprzem. Całość zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj 10 -15 minut. Jajka usmaż na sadzone. Podawaj je z ziemniakami obok żurku.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA