Wegańskie masło

Wegańskie masło
Oceń przepis:
ocen Średnia ocena: 0

Przygotował:

Martyna Chomacka

Seria kulinarna:
Dzień dobry, śniadanie 2 (odc. 3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Pasty do chleba

Składniki:

  • 170 g oleju kokosowego
  • 70 ml oliwy z oliwek
  • 3 łyżki płatków drożdżowych
  • 80 ml mleka owsianego lub migdałowego
  • łyżka octu jabłkowego
  • duża szczypta soli morskiej
  • opcjonalnie 3-4 ząbki upieczonego czosnku
Do podania:
  • rzodkiewki
  • kromka chleba wiejskiego na zakwasie
  • ulubione kiełki

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Wszystkie składniki masła wrzucamy do blendera (ja uwielbiam dodać jeszcze kilka ząbków pieczonego czosnku) i blendujemy, aż składniki będą idealnie połączone. Gotowe masło przekładamy do miseczki i wkładamy do lodówki.

Gdy masło stężeje, jest gotowe do jedzenia, ale można przed podaniem ubić je mikserem i takie puszyste nałożyć na kanapkę.

Kromkę chleba wiejskiego obficie smarujemy masłem, na niej układamy ósemki rzodkiewki, a górę posypujemy zestem z cytryny oraz kiełkami.

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA