Tartaletki z owocami i bezą kokosową

Tartaletki z owocami i bezą kokosową
Oceń przepis:
37 ocen Średnia ocena: 3.90

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
365 obiadów Mariety Mareckiej 2 (odc. 3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka
Ilość osób:
4

Składniki:

  • Spód:
  • 150 g pokruszonych herbatników
  • 50 g masła
Farsz:
  • 8 śliwek (ok. 400-450 g)
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • szczypta cynamonu
  • łyżka masła
Beza kokosowa:
  • 2 białka
  • ¼ szklanki wiórków kokosowych
  • ½ szklanki drobnego cukru lub cukru pudru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rozpuszczamy masło i dolewamy je do pokruszonych herbatników, mieszamy, aż całość zacznie się lekko łączyć.
Spody to tartaletek dokładnie wykładamy masą ciasteczkową, dociskając wszystko najlepiej przez folię spożywczą. Wkładamy do lodówki do lekkiego stężenia.
Śliwki kroimy na ćwiartki, pozbywamy się pestek.
Rozgrzewamy łyżkę masła na patelni lub w rondlu, dodajemy śliwki i podsmażamy. Dodajemy cukier i cynamon, kilka razy podrzucamy całość lub delikatnie mieszamy, aż cukier się rozpuści.
Śliwki studzimy.
Białka w temperaturze pokojowej ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Stopniowo łyżka po łyżce dodajemy cukier. Jak masa będzie lśniąca, gęsta i zwarta przestajemy miksować. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i wiórki kokosowe, krótko miksujemy.
Na schłodzone spody z ciastek układamy śliwki, nakładamy czapę z bezy kokosowej i wstawiamy całość do pieca nagrzanego do 180 stopni na ok. 20 minut. Podajemy na ciepło lub po przestudzeniu.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA