Rostbef w sosie serowo-pieprzowym i pieczone ziemniaki

Rostbef w sosie serowo-pieprzowym
Oceń przepis:
10 ocen Średnia ocena: 3.60

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC GOTOWANIA 3 (odc. 7)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

W moździerzu ucieramy 1 ząbek czosnku z solą, dodajemy łyżeczkę suszonego rozmarynu i pieprz świeżo mielony, podlewamy oliwą, ucieramy jeszcze chwilę. Marynatą pokrywamy rostbef i odstawiamy. Ziemniaki kroimy na ćwiartki, skrapiamy w misce oliwą i solidnie oprószamy pieprzem kajeńskim i słodką papryką, na koniec doprawiamy solą. Dokładnie mieszamy, tak by ziemniaczki były pokryte przyprawami. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i wstawiamy ziemniaczki do podpieczenia. W tym czasie na suchej patelni przesmażamy dość krótko steki z każdej strony, tak by się ładnie przyrumieniły. Odkładamy je na moment, przykrywamy, żeby nie ostygły, i przygotowujemy sos. Do rondelka wlewamy śmietanę, dodajemy pokrojony ser, czosnek i 2 łyżeczki rozgniecionego marynowanego pieprzu oraz gałązkę rozmarynu. Delikatnie podgrzewamy cały czas mieszając, żeby ser się rozpuścił. Nie doprowadzamy do wrzenia bo śmietana zacznie się warzyć. Doprawiamy solą i pieprzem, wkładamy do sosu polędwiczki i razem krótko podgrzewamy. Wyciągamy ziemniaczki z pieca, układamy je na talerzu i podajemy z polędwiczkami w sosie.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA