Muffaletta

Muffaletta
Oceń przepis:
24 ocen Średnia ocena: 3.30

Przygotował:

Adam Liaw

Seria kulinarna:
Na tropie nowych smaków: Antypody (odc. 7)
Trudność:
Rodzaj dania:
Przekąski, Dania z grilla
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska
Ilość osób:
6

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Na dużej patelni rozgrzej olej. Usmaż plasterki bakłażana na złocisty kolor. Zdejmij z patelni i zostaw do ostygnięcia.

Wymieszaj szpinak z bazylią.

Aby zrobić sałatkę oliwną, wymieszaj wszystkie składniki.

Odkrój wieczko z chleba i wydrąż ze środka bochenka jak najwięcej miąższu. Zachowaj go na inną okazję. Nakładaj do środka składniki warstwami. Zacznij od szpinaku i bazylii, potem naprzemiennie wędliny, sery i warzywa. Upewnij się, że każda kolejna warstwa przykrywa poprzednią. Pośrodku bochenka połóż grubą warstwę sałatki oliwnej. Następnie nałóż resztę szpinaku z bazylią. Na wierzch połóż odkrojone wieczko, przykryj ściereczką i zwiąż sznurkiem, ściskając mocno cały bochenek. Połóż go na blacie i przyciśnij czymś ciężkim na 2 godziny.

Krój muffalettę w trójkąty i serwuj.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA