Karczochy z sosem aioli

Karczochy z sosem aioli
Oceń przepis:
15 ocen Średnia ocena: 3.50

Składniki:

  • Sos aioli:
  • żółtko
  • łyżeczka octu z białego wina
  • łyżeczka musztardy diżońskiej
  • miarka oleju z pestek winogron
  • główka opieczonego czosnku (zawinąć w folię i piec przez godzinę w temp. 180?C)
  • sól i pieprz
  • sok z cytryny do smaku
  • Karczochy:
  • 12 małych karczochów
  • 1 ? 2 cytryny
  • 2 ? 3 łyżki oliwy

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Sos aioli:
Utrzeć żółtko z octem i musztardą. Dolać po kropli olej, mieszając, żeby uzyskać gęsty majonez. Wycisnąć do niego opieczony czosnek i wymieszać na gładko. Przyprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

Karczochy:
Obkroić z twardych liści, nacierając sokiem z cytryny, pozostawiając serce na kawałku łodyżki. Przepołowić. W tym czasie zagotować wodę w garnku. Wcisnąć do niej soku z cytryny i posolić. Wrzucić karczochy i gotować do miękkości, ok. 10 minut, zależnie od wielkości. Odsączyć i wysuszyć. Rozgrzać oliwę na małej patelni i obsmażyć karczochy z obu stron. Przełożyć na ręcznik papierowy do odsączenia. Podawać z sosem aioli.

UWAGA: miarka kanadyjska to 250 ml, czyli odpowiednik naszej szklanki.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA