„Beuchelle” według przepisu Pierre’a

„Beuchelle” według przepisu Pierre’a
Oceń przepis:
19 ocen Średnia ocena: 3.60

Przygotował:

Julie Andrieu

Seria kulinarna:
Francuskie wędrówki Julie (odc. 81)
Trudność:
Rodzaj dania:
Podroby
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska
Ilość osób:
6

Składniki:

  • 400-500 gr grasicy cielęcej

  • 400-500 gr cynaderek cielęcych
  • 300 gr pieczarek
  • 250 gr płynnej śmietany
  • 2 łyżki alkoholu / brandy
  • 50 gr masła
  • sok z połówki cytryny
  • sól i pieprz

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

1. Zalać grasicę wodą, dodać sok z połówki cytryny i odstawić na kwadrans, żeby się oczyściła.
2. Umyć pieczarki, odciąć nóżki i pokroić na grube kawałki. Podgrzać 10 gr masła na dużej patelni, umieścić na niej pieczarki i odczekać, aż wypuszczą wodę. Gdy woda odparuje, dodać 20 gr masła i obsmażyć.
3. Usunąć tłuszcz z cynaderek, pokroić je w kostki 3 x 3 cm.
4. Włożyć grasicę do małego garnka, zalać wodą, posolić i zagotować. Gotować przez 3 minuty. Wypłukać grasicę w zimnej wodzie, następnie obrać (usunąć włókna). Pokroić ja na kawałki o podobnej wielkości co cynaderki.
5. Włożyć 20 gr masła na dużą patelnię (unikać patelni teflonowych, ponieważ do nich nie przywierają soki). Gdy się zrumieni, dodać grasicę. Smażyć przez 2 minuty na małym ogniu. Dodać alkohol, podpalić, odsączyć cynaderki i odlać soki. Dodać sól, pieprz i odstawić.
6. Włożyć 20 gr masła na patelnię i obsmażyć grasicę przez 4 minuty. Dodać sól, pieprz i wymieszać z cynaderkami.
7. Umieścić mięsa oraz grzyby na patelni, rozrzedzić soki patelni, dodając do niej śmietanę. Zagotować i wlać na patelnię. Dusić przez 10 minut. Podawać bardzo ciepłe.

Rady Julie:
Pierre regularnie usuwa sos z cynaderek, żeby zapewnić im jak najłagodniejszy smak. Zjadłam je, to wystarczający dowód.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA